Haha.. Harini try resepi ayam lada hitam untuk lunch.. Sedap gak~ Hee.. Apa kata korang pun try jugak?Pasti kenyang perut punya la..
Jom usha resepi ayam lada hitam:
Bahan A:
3 sudu besar minyak untuk menumis
Kiri atas: 1 sudu besar kicap pekat
Kanan atas: 2 sudu besar sos tiram
Bawah: Garam secukup rasa
Lebih kurang 1 cawan air.. Kalau nak lebih pekat kurangkan air.. Kalau nak cair kuah tu tambahkan air.
Ayam 500 gram
1 susu besar tepung jagung dibancuh
2 sudu besar lada hitam ditumbuk
Bahan B: (Bahan menumis)
*Hiris bahan-bahan ni
-1 labu bawang besar
-2 ulas bawang putih
-1 inchi halia
- 1 biji cili merah
-1 biji cili hijau
Cara memasak:
1 Bersihkan ayam dan ayam dipotong kecil.
2 Panaskan minyak dan masukkan bahan B untuk ditumis sehingga wangi dan layu.
3 Masukkan ayam dan air. Biarkan ayam masak.
4 Masukkan bancuhan air tepung jagung, kicap pekat, sos tiram dan lada hitam.
5 Masakkan sehingga pekat.
6 Sedia dimakan bersama nasi.
Senang kan? Cepat pergi try sekarang! Haha.. Masak untuk makan malam. Pasti sedap punya la..
Salimah Ismail ♥
3 Picit Sini untuk Comment! :):
waaa..cambest je ni..nk try la mekasih chef :) hahaha
boleh lar buat calon adik ipar nie.. hahaha.. hebat di dapur..
hanim: hahaha. saya pun baru belajar~
lizzie: hahah. saya baru belajar ja pun.. tak terer.
Post a Comment