Hot Hot!

Wednesday, May 2, 2012

Taman Mini Indonesia

Luahan hati Salimah Ismail
Reactions: 


Okay kita bersambung lagi..Hehe..Lambat bebenar updatenya kan?Mana taknya type lambat macam siput..Hehe..Maap maap! :D

Ni entry sebelumyaaa..Manalah tau belum baca kan.. :D


Masih hari pertama.. 
*Ya Allah..Bila nak hari kedua dan seterusnya ni?..Haha..


Dalam perjalanan ke Bandung,masa aku tengah lena diulit mimpi..Tetiba microphone memekak..Tour guide bagitau yang kita dah sampai kat Taman Mini..Aku pun yang dalam keadaan mamun pun semangat tengok ke luar tingkap sambil dengar penerangan abang tour guide kita..Hehe..Tak berapa nak dengar sangat apa tour guide cakap sebab mamun..Hihihi..

Taman Mini Indonesia Indah (TMII*nama singkatan yang aku akan guna pasni..hehe..jangan terkejut ternganga pulak if aku sebut TMII) ni merupakan suatu kawasan taman pelancongan bertema budaya indonesia di Jakarta Timur

Area dia seluas kurang lebih 150 hektar..Taman ini jugak merupakan rangkuman kebudayaan bangsa Indonesia, yang merangkumi berbagai aspek kehidupan sehari-hari masyarakat 26 wilayah Indonesia..

Wah..Banyak kan?TMII ni memang besar..Jenuh kalau nak jalan ooi..Boleh patah kaki..Hehe..Kitaorang most of time pusing naik bus je..Stop kat tempat yang rasa menarik nak amik gambar je..Hihihi..Memilih kan? 

Haa,sebelum lupa kat sini ada kereta gantung,Kiranya boleh round TMII nek cable car! Hoho..Berbagai museum, dan Teater IMAX Keong Mas dan Teater Tanah Airku..Oleh sebab berbagai kemudahan rekreasi ini TMIII  terkenal sebagai salah satu kawasan pelancongan terkemuka di ibu kota..Ehem ehem.. *ada bakat jadi tour guide yang pegang mic dalam bus tu tak..hihi..


Peta diaa..Luaskan? Hehe..






Rumah orang Minang..


Yeah now kita kat kawasan wilayah Sumatera Barat..




Cantikkan rekaan rumah dia? ^_^


Eh siapakah itu?Tak kenai tak kenai.. Hihi


With mama and dua benda kiut tuuuu.. 








Tu la cable car yang ku katakan..


Tak kenai jugakk :D



Ni adat diaorang..


Pakaian pengantin..Nanti siapa nak kahwin boleh datang tempah baju macam ni kat sini..Haha..
*merepek sebentar..abaikan saya.. ^_^


Haha..Eh..Siapa pulak ni duk berposing kat tangga..




Tarian apa pulak dah budak ni duk buat..hihi


Train comel tapi yang lawaknya dua orang je penumpang..


Ni rumah kat wilayah lain pulak..Amik gmbar melalui tingkap bus je..Tak larat nak jalan semua..


Ni ala rumah kampung macam kita je..






























Lepas tu kami pun sambung perjalanan ke Bandung..


Malam tu makan dekat Rumah Ikan..Makanan dia not bad..Sedappp!! ^_^


Tempek muka seposen kejab..hihi

Nampak tak gambar ikan kat dinding?Sempena nama umah ikan la kot..Haha..Pandai pandai je aku nii..



Comel gambar ikan tu..hee..

Senyum dulu sebelum makan..


Sup ni sedap! Tak tau apa nama diaaa..

Lepas kenyang kami pun ke Hotel Karang Setra,Bandung..Hehe..Cantik jugak laa..




Okay dah penat nak tido! Goodnight..Hari kemudiannya kena bangun awal sebab nak shopping!! Hehe.. ^_^




Salimah Ismail

3 Picit Sini untuk Comment! :):

Rara Nasiha on Wednesday, May 02, 2012 said...

Bestnya! bilalah nak dapat melancong ke situ :)

IFA Athirah on Thursday, May 03, 2012 said...

eh!rabbit tu bntot tonggek!!haha

::CIK LYNN:: on Thursday, May 03, 2012 said...

srnoknya p jln2...=)

cik lynn follow sini balik...=)

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best from me!

Hot Stories

Mai baca ^_^