Hot Hot!

Sunday, April 29, 2012

Suasana Jakarta

Luahan hati Salimah Ismail
Reactions: 





Part 1 
*if tak baca part 1 lagi..Baca dulu ye :)

Okay..Hey everyone..Mari sambung story mory kita..Hehe..
Kita 2 jam ye dalam flight you olss..Naik kejang kaki den dibuatnya haha..So nak tahu apa yang dibuat dalam flight? Cepat cakap nak tau!! Haha..Tanak tahu pun still nak bagitau jugak bhaha.. *Hyper pulakss aku malam-malam cenggini.. ^_^
Okay okay..Back to story ye aku hanya nganga dan usha pemandangan luar je kat dalam flight sambil menguncah fererro rocher yang dibawak from Malaysia haha..Tak dapat tido lah pulak.. ^_^



Tengah usha pemandangan luar..Kita dah sampai Jakarta..Oh yeah!! ^_^



Again..Pemandangan luar.. Masa ni pekerja tengah bawak tangga tu ke kapal terbang..(:

Eh..Hilang dah mereka? Haha

Yeah..Tempat kami mendarat..

Lepas tu from there kami naik bus Air Asia untuk ke airport.. :)

Yeah..We are going there :)


Masa ni dekat Soekarno-Hatta Jakarta International Airport..

Kami disambut oleh pengurus agensi pelancongan kat sana..Walaupun baru je jumpa 
layanan yang diberi begitu mesra. Rasa nak berjalan tu lagi membara lah gitu.. Hehe..Lebih-lebih je kan? :D

Then naik bus heading to Bandung..Yang tengah pegang microphone tu ialah tourguide kami..Yeah!! Jom mulakan perjalanan yang penuh bermakna ni *Hahaha..Ayat tak boleh belah betoi..

Sekarang mari kita menikmati pemandangan yang cukup indah ini hingga ke titisan terakhir..Haha..
 *Ayat terlebih dramatik pulaksss.. :D




Di sini yaa kita panggil kenderaan biru ini taksi yaa..Ngomongnya harus betul yaa :D


Gambar kurang clear sebab pakai kamera handphone jeee..Bhaha..Maap :D



Haa..Nampak tak apa yang saya nampak?Hehe..Jangan ingat kat KL je ada Sogo..Kat Jakarta pun ade yerr ^_^


Cuba korang lihat..Rumah kat Jakarta sangat padat okay you ollss..Abang tourguide cakap,jumlah penduduk kat sini sekitar 9 Juta jugak laa..

Dia ada jugak cakap penduduk kat sini kalau kaya memang betul-betul kaya lah..
*Apa yang aku cuba sampaikan ni? HAHA.. Aku saja nak metaphora sikit ye.. ^_^

Apapun kita boleh nampak lah kekayaan kat sini..Terutamanya bila diaorang drive kereta persendirian..

Then kalau yang miskin tu memang miskin la..
*Haha..Bahasa apa yang aku cakap ni?Maap ye.. :D
Yang miskin ni lah yang akan jadi penjual jalanan..

Diaorang siap jual barang kat tengah jalan oh..Kira boleh dikatakan jurang kehidupan antara si miskin dan si kaya amat jelas kelihatan..




Ini Bank negara Indonesia ye..Sangat besar kan? Bank Negara Malaysia pun kecil je..Haha..

Masa ni tengah on the way nak pi makan lunch..Tapi Ya Allah nak sampai pun boleh tahan agak lamanya..Jalan agak sesak jugak la plus jauh..Sampai keroncong jugak lah perut aku nak tunggu sampai kat restoran..Tapi at last sampai jugak! Haha..











Ye..Kitaorang makan kat sini..Kat sini dihidangkan makanan padang..Pada mula-mula aku dengar..
"Haa??Makanan padang?Sedap ke?Nasi kandaq tarak ke?" ngomel aku sendirian dalam hati..

Apalah aku ni..Datang sini takkan nak makan nasi kandaq kot kan?Haha..Tapi bila masuk-masuk tengok lauk pauknyaa..Ohsemm gituu..Nampak sangatttt sedap dahlah perut tengah berkeroncong lagu dandung, hiphop semua..Apalagi..Jom Aummm!! ^_^


Okay kat sini kalau makanan padang memang dihidangkan macam ni..Banyak jenis lauk..Ada ayam,ikan,daging,ulam,sayur,buah..Tapi macam korang lihat, kuantiti setiap lauk tu sikit..Nampak je sikit yek tapi banyak jugak..Jenuh nak habiskan..Tapi sebab time ni tersangatlah laparrrrr..Apalagi bedal sampai licin lah..Ditambah pulak sangatlah sedap..Hehe..


Ye..Ini lauknya..Ada kari ayam..Kari dia lain sikit..Ada rendang daging..Ada macam ikan kering tapi sebenarnya bukan..Dia ikan kecil yang rangup..Sedap kot..Sambal cili hijau pun sedap..Arghhhh  semua sedap la senang cita kan?Hahaha..Ditambah bila time lapar..Ada terung dengan jering sambal..Jangan tanya aku apa tu jering..Hahah..Tak tauuu :D


Ni jus avokado..Ni first time aku try..Kat Malaysia ada tapi tak pernah try..Tourguide tu cakap"Kalau datang sini rugi kalau tak minum jus terutamanya jus avogadro"
*Bunyi ayat lebih kurang laaa..Tapi tak lah sebiji ofkoss kan..Loghatnya mesti bunyi indon dong :D 

Lepas kenyang makan kita pun berangkat pulang..
Opsss..Haha..Sengal gila..Belum pergi melancong dah nak pulang?
Maksud saya berangkat ke Bandung..Moh ke Bandung..
*mengatur ayat secara sopan cover malu sebab tersasul haha

Bandung here i come!









Salimah Ismail

7 Picit Sini untuk Comment! :):

AmyZana on Sunday, April 29, 2012 said...

Tgk drama indon pun dh tau org indon nih kalo kaya, kaya yg btol kaya. Msti bersepah kan rumah banglo kat sana? :D

Suraya Misrani on Monday, April 30, 2012 said...

Sgt untung dpt travel ke indon :)

babycomel on Monday, April 30, 2012 said...

best tak indon?

Lovefools on Monday, April 30, 2012 said...

hyeeee.. singgah kat cini.. neway, nice blog ! hehe.
i follow uuuu~ muehehe. :)

adeL bieBer on Tuesday, May 01, 2012 said...

MANENYE POST KAT BANDUNG ?

Iqa Zulaika on Friday, May 04, 2012 said...

wah seronoknya dpt melancong kan.. sy dalam msia pun belum habis lagi tawan.. hehe

Naziman Blogger Malaysia on Monday, September 17, 2012 said...

Dah lama nak travel ke indon walaupun tak best. tapi tak dapat2. bukan rezeki kan.

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best from me!

Hot Stories

Mai baca ^_^