Hot Hot!

Tuesday, April 5, 2011

Bidang farmasi ke kejuruteraan?

Luahan hati Salimah Ismail
Reactions: 
Assalamualaikum..

Serius.. Aku masih keliru nak pilih bidang tuk teruskan study nanti... Aku ingat nak amik Chemical Engineering tapi hati kuat mengatakan takut susah dapat keja.. Kang jadi penganggur ler pulak...




Tapi dalam hati jugak kata lebih baik keja dalam bidang Farmasi.. Boleh keja kat hospital kerajaan dulu. Then pastu leh minta pi pravate or even bukak farmasi sendiri... Amboii berangan nak mampus kan ada farmasi sendiri? Haha. Tapi tak salah kan berangan benda yang baik-baik? Haha...



Macam-macam aku tengah fikir.. Haih.. Serabut kepala otak... Arghh...
Help me please?

Aku apply macam-macam biasiswa.. Tapi ntoh la dapat ke tak.. Hope dapat laa. UTP aku minta tapi ntoh dapat ke tidokk... Penin-penin...

Tapi aritu aku still ingat masa pergi education fair... Ada tanya pasai futher study in pharmacy... Kos dia mahal nak mampus beb. Dah la tadak PTPTN. Haihh. Private la katakan... Tapi yang bestnya boleh futher study kat BANDUNG! Nakk....

Apapun aku hanya tawakal je lah. InsyaAllah Allah bagi yang terbaik tuk aku..
AMIN..

Salimah Ismail ♥

6 Picit Sini untuk Comment! :):

eyjalukman on Tuesday, April 05, 2011 said...

doa and solat bnyk2 ;)

smoga semua yg dihajati tercapai .
bljr mana2 pun sama asalkan niat .

-ilhamArman- on Tuesday, April 05, 2011 said...

if i were u.. i will further my study in Farmasi.. bukan apa!, kalau Engineering usually girl ssh nak dpt keje coz slalunya dia nak laki.. bukannya xde pompuan amik.. ader jer.. tp peluang xterbukak sgt.. if u go wit farmasi, keje pn best! persekitaran pn selesa. dis is my humble opinion only based on my observation laa..

husna mukhtar on Tuesday, April 05, 2011 said...

pilih ikut suka.
jgn fikir lagi bab kerjaya sbb rezeki Allah mesti ada.

amier azrul alias on Tuesday, April 05, 2011 said...

i think pharmacy.

boleh jual ubt nnti :P

Salimah Ismail on Wednesday, April 06, 2011 said...

eyja: betui tu.. semua tempat samaa.. Ikut invidu tu sendiri..Thanks eh.. :)

ilham: i pun fikir benda yang sama. hee.

husna: InsyaAllah

amier: HAHA.

Anonymous said...

Salam Cik Adik Yg Cantik Manis,

Dari pandangan sy yg bergelar jurutera mekanikal, sebenarnya bidang engineering kat malaysia ni amat luas dan peluang pekerjaan tu sentiasa ada, insyaAllah.. lebih2 lagi malaysia adalah antara pengeluar minyak dan gas terkemuka. jadi, pekerjaan untuk jurutera kimia sentiasa ada, bukan hanya dlm bidang oil&gas, tetapi dalam bidang biokimia, bioteknologi dan perubatan juga memerlukan jurutera2 kimia. kalau di universiti tempat sy belajar dahulu, yg ramai dlm bidang kimia pun adalah perempuan dan boleh dikatakan mereka tidak mengalami masalah utk mencari pekerjaan. apa yg penting, belajar mesti bijak... ingat, Allah itu maha adil, kalau skrg kita malas, tidak berusaha, hanya bersenang lenang, kelak kita akan susah dan sentiasa disusahkan... dan bgitulah sebaliknya.

Wassalam

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Best from me!

Hot Stories

Mai baca ^_^